انواع مختلف کاغذ و مقوا با ضخامت و جنسها و پوشش های متفاوت وجود دارد، اما همه آنها به طور کلی از الیاف سلولزی تشکیل شده اند. خواص مشترکی بین انواع کاغذ وجود دارد. مثل، جهت الیاف (راه و بیراه کاغذ) و خاصیت جذب رطوبت که بستگی به نوع الیاف مصرفی و چگونگی عمل آوردن الیاف و پرداخت سطح کاغذ در مراحل نهایی تولید دارد.
صاف بودن : کاغذ باید تخت و صاف بوده و به راحتی و به طور کامل از قسمت های مختلف ماشین عبور کند و در موقع قرار گرفتن تحت فشار چاپ، بدون لرزش و انحراف و تغییر حالت، از بین سیلندر ها خارج شود.
رطوبت نسبی : زمانی که پالت و یا بندهای کاغذ در محیط ماشین خانه قرار می گیرند، باید رطوبت نسبی نزدیک به رطوبت ماشین خانه را داشته باشند. به خصوص اگر کار مورد نظر نیاز به دو یا چند نوبت چاپ داشته باشد. اختلاف زیاد رطوبت نسبی، روی هم خوردن رنگ ها و اشکالات مربوط به تغذیه کاغذ می شود.
نداشتن پرز و گرد و غبار : الیاف پراکنده و گرد و غبار کاغذ به سرعت بر کیفیت چاپ تاثیر می گذارد. به خصوص که ماشینچی مجبور می شود در حین چاپ به دفعات ماشین را متوقف کرده و زینک و لاستیک را پاک کند.
مقاومت مناسب در برابر رطوبت : رطوبت ماشین نباید سطح کاغذ را نرم کرده و یا به پوشش کاغذ آن آسیب وارد کند، به طوری که امکان انتقال الیاف و مواد معدنی موجود و یا پوشش کاغذ به لاستیک سیلندر فراهم شود.
نداشتن مواد شیمیایی فعال : در کاغذ مصرفی نباید هیچ نوع مواد شیمیایی مزاحم باشد که باعث چاپ ندادن و حساس کردن مجدد زینک و یا آوردن زمینه روی آن یا مخلوط شدن آب و مرکب شود.
قابلیت خشک شدن مرکب : مرکب خیس نباید از برگی به برگ دیگر منتقل شود (پشت بزند) و یا این که مرکب بر روی کاغذ پوسته شده و اشکالات دیگری که مربوط به خشک شدن مرکب بر روی کاغذ است، در آن پدید آید.
قابلیت برش دقیق : کاغذ باید به صورتی برش شود که لبه های آن کاملا صاف و گونیا باشد. اگر لبه کاغذ قوس دار باشد، مشکلاتی را در روی هم خوردن رنگها به وجود می آورد. به خصوص اگر با کاغذ نازک و نرم کار شود. البته ممکن است ماشینچی بتواند این نوع کاغذ را چاپ کند، اما مشکلات بعدی در قسمت صحافی پدید می آید.
موارد ذکر شده از ویژگی های معمول کاغذ است، در موارد خاص، لازم است که کاغذ ویژگی های خاصی را بر حسب نیاز کار چاپی داشته باشد.
در چاپ چند رنگ، بهتر است راه کاغذ به موازات لبه کار باشد ( به طوری که راه کاغذ موازی محور سیلندر ماشین چاپ قرار گیرد) تغییر ابعاد کاغذ (جمع شدن یا کش آمدن) به طور معمول در مخالف جهت الیاف آن صورت می گیرد، که با تغییر مختصر در زیربندی لاستیک زینک می توان آن را جبران کرد.
در چاپ رنگی، قدرت حفظ ابعاد و مقاومت مکانیکی کاغذ در برابر کشش از اهمیت خاصی برخوردار است. کاغذ پس از کشش مختصر ارتجاعی بار دیگر به ابعاد اولیه خود برمی گردد. اما اگر کش آمدن کاغذ به طور دائمی ادامه پیدا کند، و در مورد هر برگ چاپ شده متفاوت باشد، مشکلات بسیاری از نظر روی هم خوردن رنگها پدید آورده و در عمل چاپ رنگهای بعدی را غیر ممکن می سازد. کاغذ های برجسته، سبک و پوست پیازی از قدرت حفظ ابعاد کمتری برخوردار هستند.