سهم بسته بندی و چاپ در قیمت کالا
طی یک تحقیق صورت گرفته سطح شاخص وابستگی صنایع کشور به صنعت چاپ و بسته بندی از ۱۰ تا ۹۰ درصد متغیر است. همچنین صادرات برخی صنایع وابسته به چاپ ۹۰ درصد برای جذب و ماندگاری در بازار هدف اهمیت دارد.
تمام صنایع به بسته بندی و چاپ وابسته هستند.در این میان صنایع دارویی و آرایشی سهم بالایی را به خود اختصاص داده است. طبق بررسی های صورت گرفته ۶۰ درصد هزینه دارو و لوازم آرایشی و بهداشتی به چاپ و بسته بندی وابسته است. صنعت شیرینی و شکلات هم وابستگی ۴۰ درصدی به هزینه چاپ و بسته بندی دارد. در مواد غذایی مانند کیک ها این سهم به ۴۸ درصد می رسد. یعنی یک واحد تولیدکننده برای آنکه یک کیک را به دست مشتری برساند باید برای خرید پوشش و ارائه آن به بازار ۴۸ درصد قیمت خود را بالا ببرد و حال با افزایش قیمت ارز و مشکلاتی که در تأمین بسته بندی پیش آمده برخی این سهم را ۵۹ درصد هم ارزیابی کردند. در مواد غذایی مانند ماکارونی و انواع حبوب سهم بستهبندی و چاپ بین ۳۰ تا ۳۵ درصد است و البته در برخی از کالاها به جهت نوعی پوشش محکم تری که نیاز دارد این سهم به ۴۵ درصد هم میرسد. با افزایش ۵ تا ۶ برابری قیمت ظروف یکبار مصرف هم قیمت کالاهایی که در این ظروف عرضه میشود، افزایش قابل توجهی یافته است. در مورد قیمت نهایی لبنیات هم سهم بسته بندی ها و چاپ بالا است. طبق بررسی های صورت گرفته ۶۰ درصد قیمت لبنیات به خاطر بسته بندی آن است.
پیشنهاد می کنیم مطلب ” بسته بندی لباس ” را نیز مطالعه نمایید.
در پی افزایش قیمت ها برخی از واحدهای صنعتی رو به فروش فلهای آوردند تا بتوانند تاحدودی از قیمت های خود بکاهند. یکی از صنایع که در این زمینه ورود جدی کرده، سلولزی ها هستند. آنها با عرضه فلهای دستمال کاعذی یا بسته بندی های ملی میخواهند قیمت نهایی محصولات خود را کاهش دهند تا مردم با افزایش قیمت روبرو نشوند. عرضهکنندگان حبوب هم به این سمت رو آوردهاند و اگر سری به بازار فله فروشها بزنید میبینید که عرضههای فلهای برخی از کالاها رو به افزایش است. اگر بخواهیم بازار این روزهای کشورمان را با کشورهای مختلف مقایسه کنیم میبینیم که عدم سرمایه گذاری مناسب در صنعت چاپ و بستهبندی باعث شده هزینه های تولید برای تولیدکنندگان داخلی افزایش پیدا کند. اما حضور پررنگ خیلی از کشورها در این صنعت ضمن ایجاد تنوع در صنعت بستهبندی باعث کاهش سهم هزینه چاپ و بسته بندی در قیمت نهایی کالاها شده است. کشورهایی چون امریکا، چین و انگلستان در این حوزه موفق عمل کردند و توانستند از هزینههای سربار تولید خود بکاهند.
حال برای عبور از بحران قیمتی که بواسطه هزینه چاپ و بسته بندی برای کالاهای مختلف ایجاد شده است دو راهکار وجود دارد. یک آنکه سرمایه گذاری در صنعت چاپ و بسته بندی با حمایت دولت صورت گیرد و دیگر آنکه واردات مواد اولیه این حوزه با ارز دولتی انجام شود. در این صورت میتوان پیشبینی کرد که قیمت خیلی از کالاها کاهش بیش از ۲۰ درصد را تجربه کند.