لیتوگرافی چیست؟
لیتوگرافی یکی از مراحل
چاپ افست است که در آن صفحه هایی فلزی از جنس آلومینیوم موسوم به زینک یا پلیت ساخته می شود. هرچه شما در جهان هستی می بینید از ترکیب سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی تشکیل شده است. ترکیب سه رنگ اصلی مشکی را می سازد ، البته مقادیر سه رنگ اصلی باید برابر باشد.
cmyk که مشهورترین ترکیب رنگ است و در چاپ افست بکار می رود از مخفف نام این رنگ های اصلی ساخته شده است. در لیتوگرافی همه صفحات به چهار رنگ اصلی که نام بردیم تقسیم می شود .سپس فایلهای طراحی شده ابتدا در لیتوگرافی تبدیل به صفحات فلزی شده و بعد این صفحات به
چاپخانه انتقال داده می شوند تا در آنجا بوسیله آنها عملیات چاپ بر روی کاغذ صورت بگیرد. سطح صفحات فلزی از موادی ساخته می شود که به هیچ عنوان جوهر را به خود جذب نمی کند، در عوض جنس مواد پلیمری که طرح را بر روی زینک چاپ می کنند جاذب مرکب می باشد در اثر تقابل این صفحات طرح مورد نظر برروی صفحه ثبت و چاپ می شود.

ساخت زینک در این روش شامل تهیه ی فیلم و سپس ساخت زینک است فرآیندی که زمان بر بوده و البته بسیار سنگین و پرکار است. فرآیند ساخت فیلم فرآیندی است که با تابش نور فرابنفش و استفاده از مواد شیمیایی مختلف انجام می گیرد و به چاپ عکس به روش سنتی شباهت زیادی دارد. محصول نهایی فیلم هایی است که بسیار شبیه نگاتیو های قدیم عکاسی است. پس از اینکه این طلق ها آماده شد آنها را بر روی زینک های خام چسبانده و با گیره های مخصوصی فیکس می کنند. سپس با طی مراحل مختلف فیلم ها بر روی زینک ثبت شده و زینک آماده می شود. زینک ها بر روی دستگاه چاپ بسته شده و به این ترتیب به روی کاغذ چاپ می شوند.روش جدیدتری که این روزها رایج شده و کار را بسیار ساده کرده استفاده از دستگاهی به نام Plate Setter است که بدون درست کردن فیلم مستقیماً زینک را می سازد. یعنی فایل از کامپیوتر به دستگاه ارسال می شود و زینک آماده از دستگاه خارج می شود. می توان گفت که دستگاه پلیت ستر پرینتر زینک است. توجه داشته باشید که متداول است که به ورقه ی فلزی تولید شده در حالت اول زینک و در حالت دوم پلیت می گویند. اما کارکردشان یکی است و به دستگاه چاپ برای چاپ محصول نهایی بسته می شوند.