وقتی تصویری را چاپ می کنیم، مقدار مرکب دهی به روی سطح چاپی انتقال پیدا می کند، وظیفه واحد مرکب دهی جایگزین کردن این مقدار مرکب است که این کار به وسیله نوردهای متعددی انجام می شود تا جایی که ضخامت و مقدار مرکب قابل انتقال یکنواخت باشد و کنترل شود.
انواع واحدهای مرکب دهی : در انواع گوناگونی طراحی مرکب دهی از نوع نوردی و واحد مرکب دهی آنیلوکسی با مسیر کوتاه از رایج ترین انواع آن است که به شرح آن ها می پردازیم :
۱-مرکب دهی نوردی : واحد مرکب دهی از نوع نوردی متشکل از تعدادی نورد روکش شده نرم و سخت است. نوردهای سخت عموما در حین دوران حرکتی جانبی نیز دارند. این نوردها با حرکت در مسیر جانبی به صورت رفت و برگشت باعث نرم و صاف شدن ضخامت لایه مرکب بر روی نوردها می شوند و از خطوطی که مرکب در مسیر حرکت کاغذ ایجاد می کند، جلوگیری می کنند. این نوردها، نوردهای توزیع کننده نیز نام گرفته اند.
۲-مرکب دهی آنیلوکسی با مسیر کوتاه : ماشین های چاپ روزنامه نسبت به ماشین های چاپ تجاری به کیفیت چاپی پایین تری نیاز دارند. در این نوع ماشین ها از فن آوری واحدهای مرکب دهی با مسیر کوتاه استفاده می کنند.
واحدهای مرکب دهی آنیلوکسی نسبت به واحدهای مرکب دهی نوردی از طراحی ساده تری برخوردارند و مزایای بسیاری دارند. در این واحدها با مقدار کمی از مرکب و گردش کوتاه آن می توان به موازنه پایدار مرکب دست یافت.
مزیت اصلی این سیستم ها توانایی در استفاده از مرکب با ویسکوزیته پایین است. به طوری که امکان چاپ با سرعت های بالا را میسر می کند. البته این نوع مرکب ها در حین چاپ موجب چاقی ترام بیشتر نیز می شوند. مزیت اصلی دیگر واحدهای مرکب دهی با مسیر کوتاه، عدم وجود مناطق مرکب دهی و شیرهای مرکب است.
منبع : کتاب ماشین آلات صنایع چاپ
تالیف و ترجمه : داود لطفی